DE VALKENIER

de valkenierMarina Bliek heeft een enorme liefde voor dieren in het algemeen maar voor roofvogels in het bijzonder. Het zien van roofvogels in de vrije natuur vindt ze nog steeds adembenemend, daarnaast is Marina een buitenmens en vertoeft graag in de natuur.

Al zeker 40 jaar is Marina geïnteresseerd in alles wat met de valkerij en roofvogels te maken heeft. Het heeft even geduurd voor ze de weg vond om valkenier te worden maar op een gegeven moment vielen de puzzelstukjes echter toch in elkaar.

Marina: Ik was werkzaam in een dierenkliniek als dierenartsassistente toen ik bij toeval een valkenier leerde kennen. Na nadere kennismaking was hij bereid mijn mentor te worden en me het vak te leren. Ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor, dank je wel Harrie voor je kostbare tijd en Ria voor je gastvrijheid!


Ik heb lang nagedacht of ik er serieus aan zou beginnen, het gaat namelijk veel verder dan een hobby, het is een levenswijze. Het beheerst je leven en niet alleen dat van jezelf maar ook van de andere gezinsleden en ik vroeg me af ik ze dat aan kon doen. Mijn man en kinderen stonden achter me en hebben me altijd gemotiveerd om door te gaan. Wat zou jij dan doen? Als je al 20 jaar gefascineerd bent door de valkerij en dan de kans krijgt om er iets mee te doen, ik greep die kans met beide handen aan en tot op de dag van vandaag heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Het heeft mijn leven voor 100% veranderd maar ook zoveel meer inhoud gegeven. Het is absoluut een droom die is uitgekomen, iedere dag weer met je vogels bezig te zijn, te vliegen, te verzorgen en te trainen geeft me veel voldoening en inspiratie.

de valkenierNa de opleiding, het stage lopen en het examen ben ik inmiddels alweer jaren in het bezit van mijn valkeniersakte. Om de vogel goed te begrijpen en te vliegen moet je weten waar je mee bezig bent. Het duurt jaren voor je zover bent en naar mijn mening ben je nooit uitgeleerd. Je kunt altijd weer geïnspireerd worden door anderen als je daar voor openstaat. Het belang van de vogel gaat voor alles, dat is mijn overtuiging.

 Als valkenier heb je de verantwoordelijkheid voor je vogel en voor de kwaliteit van zijn of haar leven, want ondanks dat je je vogel in gevangenschap houdt moet je ervoor zorgen dat hij of zij een zo goed mogelijk leven heeft. Dat ben je verplicht aan je vogel.

Terug naar boven