WAT IS VALKERIJ?

Valkerij heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis en heeft een rijke cultuur historische waarde, het is bovenal een eeuwenoude jachtmethode. Het is jagen met een afgerichte roofvogel op natuurlijke prooien in de vrije natuur. Valkerij is dan ook de meest natuurlijke vorm van jacht begeleid door de valkenier.

ValkDe vogel jaagt, slaat prooi en de valkenier mag getuige zijn van dit fascinerende en natuurlijke gebeuren, het is een perfecte samenwerking tussen mens en dier. Tijdens de jacht ben je één met je vogel en de natuur, alle zintuigen staan op scherp en je ziet en ervaart de natuur in al zijn facetten. Het verschil met een wilde roofvogel is dat de vogel van de valkenier deze voor 100% vertrouwt, de vogel accepteert zijn of haar aanwezigheid. Voor een wilde roofvogel is de mens een natuurlijke bedreiging en het dier zal er bij het zien van mensen dan ook meteen vandoor gaan. Als valkenier ben je onderdeel van de natuur en dien je hier rekening mee te houden. Bovenal moet je echter respect hebben voor alles wat zich in die natuur bevindt en daar ook naar handelen.

 

Valkerij kan worden verdeeld in twee disciplines:

De hoge vlucht
Hier wordt gebruikt gemaakt van valken en er wordt gejaagd op vliegend veerwild. Voor deze discipline is open terrein nodig.


De lage vlucht
Deze vorm van valkerij wordt beoefend met de havik, buizerdachtige of arenden. Er wordt op haar- en veerwild gejaagd, voornamelijk in ruig terrein.

In Nederland is het alleen toegestaan om de hoge vlucht met de Slechtvalk en de lage vlucht met de Havik te beoefenen.

 

ambachtHet ambacht van valkerij wordt al meer dan 4000 jaar beoefend en nog steeds worden de vogels op dezelfde manier getraind als toen het ooit begon. Waar de roofvogels vroeger werden uitgehorst (jong uit het nest gehaald) of ingevangen, worden vandaag de dag alle roofvogels voor de valkerij in gevangenschap gekweekt.

Tegenwoordig worden de valkeniers en hun vogels steeds vaker ingezet bij verjagingsprojecten. Denk daarbij aan het verjagen van meeuwen op vuilnisbelten en mosselbanken, van kauwen in woonwijken of van duiven in grote steden op bijvoorbeeld treinstations, voetbalstadions en dergelijke. Het is dan ook een natuurlijke vorm van verjaging en het werkt erg goed.

In de hedendaagse valkerij beoefenen veel mensen de valkerij recreatief, als vrijetijds besteding. Ze genieten het hele jaar door en niet enkel in het jachtseizoen van het vliegen met hun vogels. Valkerij traditioneel of hedendaags is een intensieve bezigheid. Je dient namelijk dagelijks met je vogel bezig te zijn, of je dat nu wilt of niet.

Als valkenier heb je immers te maken met levende have en dat zet je niet even weg. Hij of zij moet altijd verzorgd en zo vaak mogelijk gevlogen worden, liefst dagelijks. Ook tijdens vakanties of weekendjes weg. Deze worden als eerste afgestemd op de vogels en tsja.., ze gaan eenvoudigweg niet door als er geen vervangende verzorging voorhanden is!

Valkerij is dan ook meer dan een hobby. Het is een levenswijze die alleen is weggelegd voor gepassioneerde mensen met een grote liefde voor roofvogels.